Real PageRank 4    Trustrank 4.78   w sieci od 2010   BL 400k+   TF 32   CF 34

Błonnik

Obecnie niezwykle powszechną przypadłością są zaparcia. Zatwardzenie występuje nierzadko u osób zdrowych przyjmujących niewielkie ilości płynów oraz u noworodków. Zaparciu można zapobiegać przez picie minimum dwóch litrów wody dziennie oraz jedzenie produktów z błonnikiem pokarmowym. Błonnik pokarmowy to składniki roślinne, które nie są trawione przez układ pokarmowy człowieka. Błonnik pokarmowy odgrywa ważną rolę w poprawnym funkcjonowaniu układu pokarmowego.
Sporo błonnika znajduje się w:
- niskoprzetworzonych produktach zbożowych (otrębach pszennych, naturalnych płatkach zbożowych i niełuskanym ryżu)
- warzywach (brokułach, kalafiorach, marchwi i pędach bambusa)
- owocach (awokado, jeżynach, kumkwatach i winogronach)
- roślinach strączkowych (grochu, fasoli czerwonej)
- nasionach i orzechach (nasionach dyni, nerkowcach i ziarnie sezamowym)
Możliwe jest również zakupienie środków zawierających błonnik w tabletkach.
Błonnik ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych:
- obniża zapotrzebowania na insulinę
- zwiększa masę stolca
- obniża ryzyko występowania zespołu jelita drażliwego.

Szczegóły strony blonnikpokarmowy.info: